13 Şubat Radyo Günü 2020
Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO 2011 yılından beri 13 Şubat’ı Dünya Radyo Günü olarak kutlamaktadır. Aynı zamanda ülkemizde radyo yayıncılığının başladığı tarih olan 6 Mayıs 1927 tarihinden 80 yıl sonra 6 Mayıs 2007’den radyo günü olarak kutlanmaktadır.
Her yıl farklı temayı öne çıkararak dünyada radyo gününü kutlayan UNESCO bu yılın temasını “Radyo ve Çeşitlilik” olarak belirlemiştir...
Radyo, küresel bağlamda en geniş kitleye ulaşan bir araçtır. Bu özelliği radyonun çeşitli seslerin duyulmasına ve temsil edilmesine olanak tanır
2020 Dünya Radyo Günü üç alt temaya odaklanacaktır:
-
Radyoda çoğulculuğu desteklemek
Bir radyo kanalında farklı seslerin yer alması şeffaflığı destekler. Bu da çoğulcu, kapsayıcı ve demokratik bir radyo sektörünün oluşumunu sağlar.
-
Radyoda çeşitliliği desteklemek
Cinsiyet, köken, din, yaş, sosyoekonomik arka plan ve/veya siyasi parti gözetmeksizin oluşturdukları çok kültürlü takımlarla radyo istasyonları farklı perspektifler, görüşler ve hikâyeler ortaya koyarak güvenilirliklerini arttırırlar.
-
Radyo içeriklerinde çeşitliliği desteklemek
Radyo programlarında bir dizi farklı içeriğin oluşturulması toplumdaki her bireye hitap ederek hoşgörü, kapsayıcılık ve dayanışmayı destekler. Bu, medyada çoğulculuk için elzemdir böylece gazetecilerin ve program yapımcılarının yaratıcılığını geliştirir.
ITU-Uluslararası Telekomünikasyonlar Birliği verilerine göre dünyada toplam hanelerin yüzde 75’inde radyo bulunmaktadır.
31.12.2018 itibariyle RTÜK kayıtlarında karasal analog yayın lisans başvurusu bulunan 35 ulusal, 82 bölgesel ve 803 yerel radyo bulunmaktadır. Ulusal radyoların 32 adedi, bölgesel radyoların 76 adedi ve yerel radyoların 750 adedi yayındadır.
Kayıtlı 920 radyo kanalının 858’i yayınlarına devam etmektedir. Yayında olan radyolarımızın reklam harcamalarından aldığı pay 2018 verilerine göre 243 Milyon TL civarındadır. Bunun yüzde yetmişi 32 ulusal radyo payı kalan yüzde otuzu 826 yerel ve bölgesel radyoya dağılmaktadır.
Radyoların ticari iletişim yoluyla sağladıkları gelirler azalırken en önemli girdilerden olan telif ödemeleri, enerji bedelleri gibi temel giderler artmaya devam etmektedir. Radyo dünyadaki sosyal ve teknolojik gelişmelere hızla ayak uyduran en önemli medya mecrasıdır. Dijital platformlar ve sosyal medya entegrasyonu ile yeni dinler kitle yaratma konusunda oldukça başarılıdır.