On the evening of July 15th, a group of renegade officers from Turkey's military sought to impose their will on the citizens of our republic through an armed coup. The efforts of all institutions of the country; the Turkish people, political leaders, security forces, honorable officers of the Turkish army, have failed this initiative. All segments of society have opposed to the violation of the constitutional order and institutions, and expressed their commitments to the principles of rule of law and to the fundamental human rights and freedoms.
In this process, the Turkish media has done its part exceedingly. Even though they have been in the position of being the main target, they have informed public on time with reliable information which played an important role in failing this coup attempt. TV channels, including TRT -the public broadcaster- and CNNTürk had been assaulted by the pro-coup soldiers, who have forced them to broadcast coup-manifesto and to go off the air. Besides, broadcast distribution platforms Digiturk, Türk Telekom, Türksat had also been under attack which resulted short interruptions in the radio and television broadcasts. Even the gun fights during these incidents did not stop the resistance of members of the broadcasting companies and with the help of security forces and the people, they have gone on air shortly.
Turkey has been showing its strong intentions and efforts towards setting democratic standards since 2005, when it had started the negotiations with EU. We are aware of the fact that such interventions can be prevented by not only strengthening the democratic standards but also adopting the principles of rule of law. The common stance shared by fractions of society against the coup proves our country has covered a long distance in this field. We are confident that Turkey will continue to demonstrate the strong belief in democracy and commitment to the rule of law at every opportunity.
As RATEM, we are and will be the sincere supporter of these universal principles and objectives.
___________________________
RATEM - Professional Union of Broadcasting Organizations was founded in 2001. It is the largest professional semi-public, non-profit organization in the broadcasting industry, which represents more than 800 radio and television organizations including the public broadcaster TRT. It aims to protect intellectual property rights of its members, as well as finding solutions to the problems of the industry and developing activities in order to ensure continuous development.
_______________________________
TÜRKİYE’DE MEDYA DEMOKRATİK ANAYASAL DÜZENİ SAVUNUYOR
15 Temmuz gecesi, mensubu oldukları Türk Silahlı Kuvvetlerinden bağımsız olarak, illegal bir yapılanma içinde olan bir grup subay Türkiye’de darbe girişiminde bulunmuştur. Kendi iradelerini halkımıza silahlı darbe yoluyla kabul ettirmek istemişler, fakat Türk halkının, siyasi liderlerin, emniyet güçlerinin, Türk ordusunun şerefli subayların, ülkenin tüm kurumlarının harekete geçmesi sayesinde bu girişim başarısız olmuştur. Toplumun tüm kesimleri, anayasal düzenin ve kurumlarının ihlaline karşı çıkarak hukukun üstünlüğü ilkelerine, temel hak ve özgürlüklere ve insan haklarına olan bağlılıklarını ifade etmişlerdir. Bu süreçte Türk medyası da üzerinde düşen görevi fazlasıyla yerine getirmiş, açık hedef konumunda bulunmasına rağmen demokratik düzene kasteden tüm faaliyetlerle ilgili doğru ve zamanında bilgilendirme yaparak ve gerekli çağrıları yaparak bu girişimin başarısız olmasında önemli bir rol oynamıştır. Kamu yayıncısı TRT ve CNNTürk stüdyolarına darbe yanlısı askerler tarafından baskın yapılmış, yayında silah zoruyla darbe bildirisi okutulmuş ve yayınları kesilmiştir. Bunun yanında yayın dağıtım ve uydu platformları Digiturk, Türk Telekom ve Türksat’ın merkezine yapılan baskınlarla ülke çapında tüm televizyon ve radyo yayınları kısa süreliğine kesintiye uğratılmıştır. Bu olaylar sırasında gelişen silahlı çatışmalar dahi yayıncı kuruluşların mensuplarının direnişini durdurmamış, emniyet güçleri ve halkın desteğiyle askerler etkisiz hale getirilerek yayınlar kısa süre sonra normale dönmüştür.
Türkiye, 2005 yılında bu yana sürdürdüğü AB ile üyelik müzakereleri sürecinde, güçlü demokrasiye sahip olma yolundaki niyet ve çabalarını her fırsatta göstermiştir. Bu tip anti-demokratik girişimlerin, ancak demokratik standartların güçlendirilerek ve hukukun üstünlüğü ilkelerinin benimsenerek engellenebileceğinin bilincindeyiz. Darbe girişimine karşı toplumun tüm kesimlerinin ortak tepkisinin, ülkemizin bu yolda ne kadar çok yol aldığını göstermesi açısından çok sevindirici olduğunu düşünmekteyiz. Türkiye'nin güçlü demokratik yapıya inancını ve hukukun üstünlüğüne olan bağlılığını her fırsatta göstereceğinden eminiz.
RATEM olarak, bu evrensel ilkelerin ve hedeflerin samimi bir destekçisiyiz ve olmaya devam edeceğiz.
___________________________
RATEM – Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği 2001 yılında kurulmuştur. Kamu yayıncısı TRT'nin de aralarında bulunduğu 800’ü aşkın üyesini temsil etmekte olup, Türkiye’de yayıncılık alanında en yaygın meslek örgütüdür. Yarı-kamu niteliğindeki, kar amacı gütmeyen kuruluş, üyelerinin fikri mülkiyet haklarını korumanın yanı sıra, sektörün sürekli gelişimini sağlama ve sorunlarına kalıcı çözümler üretme konusunda çalışmalar yapmaktadır.